Traxmaker

Nadat alle verschillende deelschakelingen uitgetest werden op een bredboard, kon het finale Printed Circuit Board ontworpen worden. Het ontwerp van het PCB werd verwezenlijkt in Traxmaker. Onderstaande afbeelding toont het resultaat van het tekenwerk in Traxmaker.

De PCB-file is hier te downloaden.

De volgende stap is uiteraard het maken van het bordje. Het resultaat is een compact en mooi afgewerkt bordje.

Na het aansluiten van alle connectoren brak het spannende moment aan: voor het eerst kwam de robot tot leven! Groot was de opluchting toen bleek dat alle functies effectief bleken te werken!

Na twee testdagen sloeg het noodlot echter toe: opeens bleek 1 motor niet meer te functioneren. Oorzaak: doorgebrand baantje op het printplaatje. Het doorgebrande baantje bleek niet oververhit omwille van een fout in de schakeling: na lang zoeken bleek de oorzaak te liggen bij een defecte H-brug. De driver die het rechtse wiel activeerde werd verwijderd, testen toonden aan dat deze brug enorme stroompieken genereerde, waardoor elders het circuit beschadigd werd. Na vervanging van de driver en reparatie van het circuit kon opnieuw verder gegaan worden met de testen. De oorzaak van het probleem was waarschijnlijk een kortsluiting tussen de koelvin van de driver en de schakelaar die enkele cm erboven gemonteerd is. Daarom werd de schakelaar niet alleen extra geisoleerd met isolatietape maar ook naar een andere positie verdraaid.