Vrije Universiteit Brussel


Proposals 2003-2004

1. Computergestuurde trekbank: 3 pers
De elektronische besturing van een oude trekbank is defect en dient met behulp van de controller vernieuwd te worden. Op een PC dient eenvoudige software gemaakt te worden (bijv. in Visual Basic) zodat volledig geautomatiseerde trektesten op pneumatische spieren kunnen gedaan worden. De resultaten moeten in een excelsheet worden weggeschreven.

2. "Shadow" Air Muscles: 2 pers
De shadow air muscles zijn pneumatische artificiŽle spieren die tot 25% van hun lengte kunnen contracteren wanneer een druk tussen 2 en 4 bar wordt aangelegd. Dit geeft een trekkracht tot 40N. Vermits dergelijke spieren enkel een trekkracht en geen drukkracht kunnen ontwikkelen moeten ze in een antagonistische opstelling geplaatst worden. Bedoeling is hiermee een robotarm te maken. Via een analoge joy-stick moet men positie kunnen instellen.

3. Ronddraaiende lichtkrant : 2 pers
Maak een circulaire lichtkrant door een ronddraaiende arm te voorzien van 8 boven elkaar geplaatste LEDs, die door de controller gestuurd worden. De ronddraaiende arm wordt aangedreven door een gelijkstroommotor. Een beginpunt wordt gedetecteerd doormiddel van een infrarode led en ontvanger. De tekst op de lichtkrant moet via de seriŽle poort kunnen ingelezen worden.

4. Laserprojector met lopende tekst: 2 pers.
Er bestaat een opstelling die de mogelijkheid heeft om het uur te projecteren door een laserpointer te richten op een schijf met 8 onder hoek geplaatste spiegels. De controller moet geprogrammeerd worden zodat ook teksten scrollend geprojecteerd kunnen worden.

5. Meetrobot sturen: 3 pers.
Een bestaande robot met 3 vrijheidsgraden moet gestuurd worden vanuit een PC. De robot dient een microfoon te plaatsen op een positie die een PC opgeeft. De posities zijn analoge signalen, maar de ingebouwde AD convertor heeft onvoldoende resolutie, dus er zal gewerkt moeten met externe AD convertoren.

6. CFR aflezing met uitmiddeling: 2 pers
Op de CFR wordt het ogenblikkelijke koppel weergegeven. Probleem hierbij is de sterke schommeling die het dan aan de subjectieve beoordeling van de aflezer laat om te bepalen wat het gemiddelde is. Het zou interessant zijn om elektronisch een gemiddelde te kunnen maken. Afhankelijk van de afstelling van de motor en van de grootte van de uitmiddelingstijd zal een - hopelijk - weinig schommelende waarde bekomen kunnen worden. De uitmiddelingstijd is dan tevens ook een graad voor de stabiliteit van de motor en dus ook voor de afstelling.

Up

©2019 • Vrije Universiteit Brussel • Dept. MECH • Pleinlaan 2 • 1050 Elsene
• Tel.: +32-2-629.28.06 • Fax: +32-2-629.28.65 • webmaster